Včerajšie návalové dažde spôsobili veľké škody + reakcia + video

25.06.2013 14:29

    Čistenie jarkov a rigolov momentálne najviac zamestnáva obyvateľov obce Hrachovo a jeho obecných častí. Po nočnej búrke tam voda vytopila niekoľko suterénov rodinných domov a poškodila aj viacero plotov. Ako pre TASR povedal starosta obce Ondrej Knechta, pred vyššími škodami ich uchránil protipovodňový kanál.

Približne 500 metrov dlhý protipovodňový kanál odviedol v noci väčšinu vody po prívalovom daždi. Voda stekajúca z polí však napriek tomu brala všetko, čo jej stálo v ceste. "Do jarkov sa nám tak dostali časti plotov, ktoré teraz musíme čo najrýchlejšie odstrániť. Sú tam aj železobetónové kusy, tie rozbrusujeme, aby sme kanály čo najrýchlejšie spriechodnili, lebo obloha je stále zamračená a ak začne pršať, mohlo by nám to urobiť ešte väčšie škody. Nateraz sme škody ešte nevyčíslili, ale voda poškodila aj viaceré obecné komunikácie," povedal Knechta.

Voda poškodzovala majetok ľudí v regióne aj v Meste Hnúšťa a v obci Kociha.

Ilustračné foto


V Hucíne po výdatnej búrke evakuovali 22 ľudí do obecného kaštieľa

Rodiny z troch domov museli v noci evakuovať aj v obci Hucín v okrese Revúca. Voda po výdatnom daždi poškodila staré domy natoľko, že sa stali neobývateľné. Ako pre TASR povedal starosta obce Ľubomír Samko, 22 ľudí dočasne ubytovali v obecnom kaštieli.

Ťažké mechanizmy a dobrovoľníci momentálne likvidujú škody po nočnej búrke. Usilujú sa predovšetkým spriechodniť kanály, aby uvoľnili cestu ďalšej vode, pretože v dedine očakávajú opäť dážď. "Búrka netrvala dlho, no masa vody pritiekla do dediny z okolitých polí. Vytopilo množstvo suterénov rodinných domov, voda zaplavila aj kotolňu a udrela aj na obecné múzeum a takmer sa dostala aj do obecného úradu. Na okraji obce poškodila tri staré domy natoľko, že sa stali neobývateľné. Ľudí sme museli evakuovať a dočasne sme ich ubytovali v obecnom kaštieli. Momentálne odpratávame neporiadok, škody zatiaľ vyčíslené nemáme," dodal Samko.

 

Zdroj: teraz.sk    Foto: echonoviny.sk

 

Opis cesty nášho čitateľa

Včera som večer cestoval smerom zo Soboty do Košic, celú cestu pršalo a málo kto sa odvážil ísť rychlejšie ako 70 km/h. Na obchvate Tornale už autá išli max 50 -tkou a po ľavej strane v smere do Košíc nakoľko celá pravá strana vozovky bola zatopená. Dorazili sme do Čoltova a tam sme zostali odrezaní od sveta. Z benzínky sa nedalo pohnúť nakoľko cesta do aj z čoltova bola zaplavená. Po chvíli dorazili 2 hasičské autá a začali ratovať domy v obci. Asi po hodine sa už našli prvý odvážlivci a keď že dážď ustál pustili sa po zaliatej ceste. Tesne predtým ako sme sa odhodlali aj my dorazili aj ľudia z markízy :D . Cesta nám ubiehala slimačím tempom a za Soroškou prišlo ďalšie prietržmračie. Viditeľnosť 5 m aj to len biele čiary a rýchlosť 30 km/h. Postupne to ustálo a okolo 23:00 sme dorazili do Košíc s tým, že zo Soboty sme sa pustili o 20:00.

Návalové dažde spôsobili veľké škody

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie