Najvernejší svojej práci

28.02.2013 15:53

Bratislava 28. februára (TASR) - Hasiči, technici v lesníctve, dispečeri v energetike, sprievodcovia v osobnej doprave, ale aj vedúci pracovníci v školstve a sklári vydržia na svojom pracovnom mieste najdlhšie. 


Ukázali to štatistiky o fluktuácii, ktoré za prvých 9 mesiacov roku 2012 spracovala spoločnosť TREXIMA Bratislava. Sledoval sa podiel zamestnancov, ktorí ukončili pracovný pomer z celkového počtu zamestnancov v danej profesii.

Najstabilnejšie pracovné miesta majú hasiči, ktorých rady opustilo iba 17 hasičov z 1000," objasňuje Jozef Krabáč, analytik spoločnosti TREXIMA Bratislava. Dôvodom je podľa neho fakt, že ide o vysoko špecializované a stabilné pozície v relatívne stabilných odvetviach.

Na druhej strane, najvyššia fluktuácia je na menej kvalifikovaných pozíciách. Zamestnávateľa často menia pomocní pracovníci vo výrobe, predavači, čašníci, kuriči, ale i personál čerpacích staníc. Pri týchto zamestnaniach sa v sledovanom období vymenilo 20 až 25 % pracovnej sily. Dôvodov je viacero a síce nízke mzdy, relatívne malá náročnosť na kvalifikáciu a zaškolenie a pomerne dobrá a rýchla dostupnosť takýchto zamestnancov na trhu práce. Okrem toho, tieto pozície nezastávajú ľudia, ktorí by výrazne trvali na budovaní kariéry v danom odvetví.

 

Ilustračné foto

Zdroj: teraz.sk    Foto: TASR

 

Vyhľadávanie