Medzinárodné letecké dni na letisku v Sliači

10.06.2013 15:38

Talianska akrobatická skupina Pioneer Team a tiež španielska akrobatická skupina, ktorá je pýchou španielskych vzdušných síl, prijali pozvanie na tohtoročné Medzinárodné letecké dni SIAF, ktoré sa uskutočnia 31. augusta a 1. septembra na letisku Sliač.


Po minuloročnom úspechu talianskeho národného tímu Frecce Tricolori sa teda návštevníci môžu tešiť na taliansku účasť aj tento rok. „Na Leteckej základni Sliač privítame, historicky prvýkrát, taliansku akrobatickú skupinu Pioneer Team. Slovenská letecká agentúra sa už od roku 2011 snaží, aby tento tím z talianskeho mesta Pordenone potvrdil svoju účasť na leteckých dňoch. Konečne sa to podarilo a sme radi, že záujem o SIAF rastie čoraz viac“, uviedol Hubert Štoksa, riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

Pioneer Team bol založený v roku 2005 z iniciatívy niekoľkých pilotov, letových inštruktorov a najmä vďaka dostupnosti bývalých vyslúžilcov talianskej letky Frecce Tricolori. Najmä tí priniesli svoje skúsenosti a profesionálny výcvik do novovzniknutého akrobatického tímu.

Program hviezdnej formácie je ukážkou precíznosti, elegancie a vynikajúco koordinovaných figúr, ktoré ponúkajú divákovi nezabudnuteľné zážitky. Vďaka vynikajúcim manévrovacím vlastnostiam lietadiel Pioneer ostáva skupinka na očiach verejnosti v rámci svojej exhibície až 12 minút bez prestávky. Pravidelný tréning, starostlivé a presné plánovanie sú dôležitými prvkami pre zachovanie disciplíny akrobatickej skupiny. Nie nadarmo získali prívlastok „Jednoducho hviezdny tím“ (semplicemente stellare). Každoročne sa zúčastňujú významných podujatí  v Taliansku i  v zahraničí.

Ladnosť, krásu a južanský temperament predvedú aj španielski leteckí akrobati. Sedemčlenný španielsky tím Patrulla Aguila navštívil Slovensko už v roku 2002 v rámci Leteckých dní SIAD v Bratislave. Patrulla Águila má domovské sídlo na leteckej základni San Javier neďaleko La Manga v regióne Murcia. Skupina lieta na strojoch Casa C-101 Aviojets.


Slávna sedmička je známa tým, že ako jediná používa žltý dym a ich formácie vo vzduchu sú jedinečné. Dnes patria vystúpenia pilotov španielskeho akrobatického tímu medzi vrcholy väčšiny svetových leteckých šou. Mnohí majú tendenciu porovnávať španielsky tím Patrulla Áquila s talianskou formáciou Frecce Tricolori. Podľa niektorých sú Španieli na nebi ladnejší a predvádzajú akýsi balet v oblakoch, čo prispieva k atraktivite ich prezentácie.

Slovenská letecká agentúra Banská Bystrica sa snaží o zachovanie dlhoročnej tradície organizovania Medzinárodných leteckých dní na Slovensku. V roku 2005 a 2006 usporiadala letecké dni so zahraničnou účasťou Slovak Air Fest na Leteckej základni Sliač. V roku 2007 SLA založila pilotný projekt Národných leteckých dní na letisku v Piešťanoch. Nasledujúci rok pokračovala v založenej tradícií leteckých dní a zorganizovala Slovak Air Fest, Letecké dni Očová 2008. V roku 2011 sa organizácia podujatia opäť vrátila na letisko Sliač. Rekordným ročníkom sa stal rok 2012, kedy Leteckú základňu Sliač navštívilo v rámci Medzinárodných leteckých dní SIAF vyše 115.000 nadšencov lietania.

 

Zdroj:teraz.sk    Foto:sina.com

Vyhľadávanie