Chýli sa k vojne?

30.03.2013 02:45

Severokórejské štátne médiá v sobotu oznámili, že krajina "vstúpila do vojnového stavu" s Južnou Kóreou. 
 


"V súčasnosti je stav medzi Kóreami vojnový a všetky záležitosti medzi týmito dvomi krajinami sa budú riešiť podľa vojnového protokolu," uviedla tamojšia štátna tlačová agentúra KCNA a dodala, že "dlhotrvajúce obdobie na Kórejskom poloostrove, ktoré nebolo ani vojna, ani mier, je konečne za nami".


Ilustračné foto: Severokórejský vodca


Medzi oboma štátmi viac ako polstoročie platilo prímerie, keďže mierová zmluva sa po vzájomnom ozbrojenom konflikte (1950 - 1953) nikdy neuzatvorila. Toto prímerie bolo následne schválené aj Valným zhromaždeným Organizácie spojených národov (OSN).

Sobotňajšie vyhlásenie z Pchjongjangu zároveň varuje, že "akékoľvek provokácie" pri hraniciach krajiny by mohli viesť k "jadrovej vojne".

Na situáciu reagoval aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Obvinil Severnú Kóreu a Spojené štáty z eskalácie napätia v regióne. "Situácia by sa mohla jednoducho dostať mimo kontrolu," citoval Lavrova spravodajský portál ruskej televízie Russia Today.

V piatok sa dostali na verejnosť tajné plány Pchjongjangu, na ktoré americké mestá by smeroval ich útok. Severokórejský líder Kim Čong-un zároveň nariadil pripraviť rakety na útok na územie USA a ich vojenské základne. Stalo sa to po tom, ako nad územím znepriatelenej Južnej Kórey preleteli dva americké bombardéry schopné niesť jadrový materiál. Strategické raketové jednotky a delostrelectvo sú v bojovej pohotovosti a namierené na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na území USA od utorka.

 

Zdroj: webnoviny.sk  Foto:lidovky.cz

Diskusná téma: Chýli sa k vojne?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie