Útok na slovenských vojakov v Afganistane

10.07.2013 00:00

V Afganistane zomrel prvý slovenský vojak. Ďalší dvaja boli zranení ťažko a štyria ľahko. K incidentu došlo o 9.45 hod. nášho času pri cvičení. Stav ťažko zranených vojakov je stabilizovaný. Na tlačovej konferencii to potvrdil minister obrany Martin Glváč.

"Pokiaľ si páchateľ tohto hanebného činu myslel, že nás tým zastraší, a že prijmeme rozhodnutie stiahnuť sa z Afganistanu, tak mu chcem odkázať, že dosiahol pravý opak," vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Teroristi sú podľa neho zbabelci a pred nimi sa neuteká. Dodal, že Slovensko je súčasťou boja proti terorizmu a slovenskí vojaci zostanú v Afganistane aj po roku 2014. "Našim cieľom je nedovoliť, aby sa neopakovali takého hanebné útoky v budúcnosti," dodal.

Ilustračné foto


Glváč povedal, že obeťou útoku je vojak v hodnosti čatár, narodený v roku 1978. Jeho identitu, rovnako ako identitu zranených a útočníka neprezradil. Ťažko zranení vojaci utrpeli priestrel hrudníka a priestrel hlavy. Útočník - príslušník afganskej armády spustil streľbu na skupinu slovenských vojakov zo strážnej veže. Po incidente ho okamžite zadržali.

"Tento terorista bol na strážnej veži, ktorá chránila civilné letisko a bola v perimetri našej jednotky, ktorá cvičila," povedal Glváč. Podľa informácii TASR išlo o skupinu asi 12 slovenských vojakov. Terorista sa mal do afganskej armády infiltrovať. 

Glváč nevedel povedať, či prišli slovenskí vojaci do kontaktu s útočníkom, alebo prečo si vybral práve slovenskú skupinu. Podľa neho to bude predmetom vyšetrovanie. Na cestu do Afganistanu sa pripravuje Glváč, premiér Robert Fico aj slovenskí vyšetrovatelia. Odcestovať by mohli dnes v noci, ďalšie informácie prisľúbil minister po návrate. 

 

Strelca zadržali


Strelca zadržali a predviedli na vypočúvanie. Podľa predbežných zistení, ako tvrdia tamojšie úrady, išlo skôr o "nehodu" než takzvanú "streľbu do vlastných radov". 

Podľa agentúry AP sa nedávno odohrala séria takýchto incidentov, keď afganskí vojaci spustili paľbu na svojich kolegov alebo na zahraničných.

Tieto útoky oslabujú vzájomnú dôveru oboch strán v čase, keď sa blíži odsun väčšiny spojeneckých jednotiek naplánovaný na rok 2014.

Predchádzajúce informácie hovorili o troch zranených českých vojakoch.

 

Reakcie politikov na tragédiu

 

A. TAJANI: Vyjadrujem Slovensku hlbokú solidaritu
Podpredseda Európskej komisie (EK) Antonio Tajani dnes vyjadril hlboké poľutovanie nad incidentom, pri ktorom bol v afganskom Kandaháre pri incidente zastrelený jeden slovenský vojak. Povedal to v Trnave po skončení tlačovej besedy k svojej návšteve na Slovensku.

"V mene svojom i EK vyjadrujem slovenskému národu i jeho vláde solidaritu. Slovenskí vojaci bojujú v Afganistane za náš mier a za Európu,“ povedal Antonio Tajani .

Prezident Ivan Gašparovič vyjadruje uprimnú sústrasť rodine a blízkym mŕtveho vojaka
Prezident SR a hlavný veliteľ ozbrojených síl SR Ivan Gašparovič s hlbokým zármutkom prijal správu o dnešnom útoku na príslušníkov slovenského kontingentu ISAF v Afganistane, pri ktorom zahynul jeden vojak a ďalší šiesti boli zranení.

Hlava štátu vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym obete ako aj ľútosť a rozhorčenie nad týmto zákerným teroristickým činom. Zároveň želá rýchle uzdravenie zraneným vojakom.

Táto nešťastná udalosť podľa Gašparoviča len potvrdzuje krehkosť bezpečnosti a vnútornej stability v Afganistane. Prezident zároveň oceňuje hrdinstvo a odhodlanie našich vojakov v Afganistane ako aj v ďalších operáciách medzinárodného krízového manažmentu.

 

Zdroj:TASR    Foto:eaq.sk

Vyhľadávanie