Dobrá správa pre Slovensko. Eurofondy pravdepodobne budeme môcť čerpať o rok dlhšie.

05.09.2013 22:29

Slovensko je na dobrej ceste získať výnimku od Európskej komisie (EK), aby dostalo rok navyše na dočerpanie eurofondov z programového obdobia 2007 až 2013. Vyhlásil to v rámci dnešnej Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR premiér Robert Fico. 

"Negociácie na pôde Európskej únie o predĺžení možnosti čerpať finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov o jeden rok prebiehajú veľmi dobre," vyhlásil Fico.

 

Ilustračné foto


Slovensku sa začiatkom roka podarilo v Bruseli na rokovaní s európskymi predstaviteľmi vyrokovať, aby spolu s Rumunskom dostalo výnimku a eurofondy mohlo čerpať o rok dlhšie. Teraz túto výnimku musí ešte odsúhlasiť Európsky parlament (EP). 

"Ak by bola definitívne schválená zmena nariadenia tak, ako je navrhnutá, znížil by sa objem, ktorý musíme vyčerpať v tomto roku, na 168 miliónov eur. Ak nebude schválená, zdá sa, že prídeme o 680 miliónov eur," priblížil premiér s tým, že aj keby SR o tieto prostriedky prišla, nemusela by ich zaplatiť z rozpočtu. "My ich nemusíme zaplatiť zo štátneho rozpočtu, len ich nemôžeme vyčerpať, viac ich nebudeme môcť využiť v nasledujúcich rokoch, preto sme rokovaniam venovali obrovskú pozornosť s príslušnými orgánmi," povedal Fico.

Dôvodom, prečo sa snaží vláda o tieto prostriedky neprísť, je najmä to, že zo štrukturálnych fondov sa na Slovensku spolufinancuje značné množstvo investičných aktivít verejného sektora. "Bez peňazí z Európskej únie nevieme prežiť. Takmer 80 % všetkých verejných investícií na Slovensku je financovaných z fondov únie. Preto nám musí záležať na tom, do akej miery vyčerpáme zdroje určené na obdobie 2007 a 2013 a do akej miery sme pripravení na čerpanie v rokoch 2014 až 2020, kde sme získali väčší balík prostriedkov," spresnil Fico. Aj z týchto dôvodov apeloval na slovenských europoslancov, aby v Európskom parlamente podporili zmenu pravidiel čerpania eurofondov pre Slovensko.

 

Zdroj:TASR    Foto:euractiv.sk

Vyhľadávanie