Diskusný duel 2 kandidátov na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja

26.09.2013 23:15

    V asi dvojhodinovom a vcelku pokojnom dueli sa dnes v Banskej Bystrici na pôde Akadémie umení pred verejnosťou a novinármi stretli kandidáti na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Aktuálny šéf vyššieho územného celku Vladimír Maňka (Smer-SD) a poslanec Národnej rady SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). V hľadisku, ktoré malo kapacitu vyše 100 miest, sedeli aj priaznivci oboch kandidátov. Na diskusný duel vyzval pred časom Kaníka súčasný predseda BBSK.

Ľ.Kaník(vľavo) kandidát na predsedu BBSK a V.Maňka(vpravo) súčastný predseda BBSK


    Maňka totiž vyčítal Kaníkovi, že ako kandidát na predsedu kraja klame a zavádza. Kaník výzvu prijal, za Maňkovými obvineniami videl strach z pravdy. V úvode duelu sa každý v príhovore predstavil, potom si kandidáti navzájom mohli položiť po päť otázok. Otázky kládla neskôr aj verejnosť a novinári. Kaník vyčítal Maňkovi napríklad slabú aktivitu na poste predsedu VÚC. Podľa jeho slov je typ úradníka, ktorý spraví, čo mu je prikázané. "Určite nepotrebujem, aby som niekde na úrade sedel a podpisoval dokumenty. Ale potrebujem nájsť tie riešenia, ktoré najviac posunú kraj dopredu. Ale najprv si ich musíte zanalyzovať...," konštatoval po dueli Maňka.

    Predseda BBSK si myslí, že v predvolebnom programe ponúka jeho protikandidát voličom riešenia z oblastí, za ktoré kraj nezodpovedá. "Ako keby som povedal, že ja vyriešim, že každá operácia srdca v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb sa podarí," podotkol Maňka. "Zákon dáva župe veľmi široké kompetencie, má naozaj možnosti, musí s nimi len narábať, nebáť sa toho, vedieť, čo chce urobiť a potom prichádzať s konkrétnymi projektmi v zmysle zákona a riešiť ich," reagoval po dueli pre médiá Kaník.

    V úvodných príhovoroch, o poradí ktorých rozhodlo tzv. hodenie mincou, Maňka uviedol, že zadlženosť kraja je napríklad podľa ministerstva financií či Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) dnes najmenšia. Podľa jeho slov nie sú pravdivé ani tvrdenia, že sa finančné zdravie vyvíja negatívne, ale práve naopak, pozitívne. Kaník priblížil svoju motiváciu, prečo sa rozhodol kandidovať. Je mu smutno, keď vidí, ako kraj ide "dolu vodou," ľudia nemajú prácu a žije sa im ťažko. Nezamestnanosť podľa neho rástla v BBSK v rámci SR najrýchlejšie za druhý kvartál 2013. Školy sa zatvárajú a ich majetok sa predáva, dodal Kaník k oblasti školstva.

    Poslanec NR SR sa pri vzájomnom kladení otázok pýtal Maňku aj na už spomínanú nezamestnanosť, či pripomenul zlé cesty v kraji. Maňka chcel zasa vedieť napríklad, ako a z čoho chce protikandidát podporiť rozvoj materských a základných škôl. Súčasný predseda sa poslednej možnej otázky vzdal.

    "Ja som mal také očakávania, že poviem pánovi Kaníkovi to, čo som mu napísal: že keď niekto ide do kampane, mal by hovoriť pravdu, nemal by vyslovene klamať vo všetkom. Ja som sa preto aj vzdal jednej svojej otázky, na protest proti tomu, že čo pán Kaník odpovedal, všetko bolo opačne," zhodnotil duel Maňka. "Ja si myslím, že je dobré, že sa predovšetkým duel konal, že sme možno začali takú dobrú tradíciu a dali vzor ostatným krajom, pretože župné voľby sú omnoho dôležitejšie, ako si možno verejnosť vo všeobecnosti myslí," hodnotil Kaník a ako dodal, je rád, že diskusia bola vecná.

 

Zdroj:TASR   

Anketa

Ktorého z kandidátov by ste volili?

Ľ.Kaník (22)
67%

V.Maňka (11)
33%

Celkový počet hlasov: 33

Diskusia

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie