Severná Kórea pritvrdzuje(aktualizované o oblasť ohrozenia)

05.04.2013 01:39

 

Severná Kórea vo štvrtok ešte viac vystupňovala napätie na Kórejskom polostrove, keď naznačila, že jej útok je už len otázkou krátkeho času. 

"Chvíľa explózie sa rýchlo blíži," znela najnovšia oficiálna správa severokórejskej armády, ktorú zverejnila oficiálna tlačová agentúra KCNA. "Nikto nemôže povedať, či v Kórei vypukne alebo nevypukne vojna, či vypukne dnes alebo zajtra," uviedol komunistický režim vo svojom vyhlásení.


Ilustračné foto


Spojené štáty krátko predtým oznámili, že na ostrov Guam umiestnia protiraketový obranný systém. 

Pentagon tento krok označil za preventívne opatrenie proti hrozbám útoku zo strany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). "Spojené štáty zostávajú ostražité voči severokórejským provokáciám a sú pripravené brániť územie USA, našich spojencov ako aj naše národné záujmy,"uviedla hovorkyňa amerického ministerstva obrany. 

Severná Kórea minulý týždeň uviedla svoje strategické raketové jednotky a delostrelectvo do bojovej pohotovosti a zamierila ich na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na kontinentálnom území USA. Komunistická Kórea tak reagovala na prelety amerických vojenských lietadiel nad Kórejským polostrovom, čo považuje za hrozbu. Pentagon argumentuje, že dôvodom ich použitia v období napätých vzťahov v regióne je snaha odradiť režim v KĽDR od ďalších provokácií.


Generálny tajomník OSN Pan je znepokojený

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril hlboké znepokojenie nad vývojom situácie na Kórejskom polostrove.

Počas návštevy Monaka Pan vyzval vedenie Severnej Kórey, aby upustila od provokačných vyjadrení. Krajiny v regióne, najmä Čína ako spojenec KĽDR, môžu podľa Pana významne pomôcť upokojiť situáciu. 

Šéf OSN tiež považuje za nevyhnutné, aby komunistická Kórea obnovila Juhokórejčanom vstup do spoločného priemyselného komplexu v meste Kchäsong na severokórejskom území, ktorý momentálne predstavuje posledný kontakt medzi oboma krajinami. 
 

 

"Som hlboko znepokojený zvyšujúcim sa napätím na Kórejskom polostrove spôsobeným negatívnymi vyhláseniami KĽDR," vyhlásil Pan.

Ilustračné foto



Moskva konanie KĽDR odsúdila

Rusko ostro odsúdilo konanie Severnej Kórey vo vrcholiacom konflikte, pričom uviedlo, že KĽDR ukazuje neakceptovateľné opovrhovanie rezolúciami OSN. 

"Pre Rusko je prehliadanie rezolúcií OSN Pchjongjangom kategoricky neakceptovateľné", uviedol hovorca ministerstva zahraničia Alexander Lukaševič. 

Jeho vyjadrenia sú doteraz najostrejšou kritikou severokórejského režimu počas súčasnej krízy. Až dosiaľ Moskva vyzývala všetky strany na zdržanlivosť a varovala, že situácia by sa mohla vymknúť spod kontroly. 

Lukaševič však povedal, že momentálne konanie Pchjongjangu "komplikuje, ak dokonca nevylučuje" šance na pokračovanie zastavených šesťstranných rokovaní zameraných na uvoľnenie napätia na Kórejskom polostrove.

 

 

Zdroj: SITA    Foto:news.sk,ihned.cz

Diskusná téma: Severná Kórea

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie