Rozhovor s Ing. Pavlom Petrechom, predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Poltár Crystal & Steel, a.s.

08.04.2013 14:57

 

1. Pán Petrech, prečo ste sa dali na ťažkú úlohu rozbehnúť skláreň?

V sklárskom priemysle, aj keď nie práve v tomto segmente, som pôsobil 30 rokov. Ja si nič nemusím dokazovať a neprišiel som sem robiť kariéru. Verím v ľudí. Verím, že v Poltári, tak ako všade na Slovensku sa nájdu schopní ľudia. Toto je región, ktorý potrebuje zdvihnúť hlavu a posilniť sebavedomie, a ja v týchto ľuďoch vidím veľký potenciál. 

 

2. Fabriku v konkurze kúpila firma CONVEY, blízka Vladimírovi Poórovi. Verejná mienka nie je tomuto podnikateľovi z Trnavy príliš naklonená.  S akým zámerom kupoval sklársku fabriku v Poltári?

Vladimír Poór kúpil firmu predovšetkým preto, aby pomohol oživiť tento región, aby dal ľuďom prácu. Vie, že prvých pár rokov bude potrebné do firmy investovať , pričom s nejakými veľkými výnosmi neráta.

 

3. Nebolo by lepšie, keby bol do sklární  vstúpil zahraničný investor?

Keď rozpredáme Slovensko zahraničným investorom, čo zostane Slovákom? To si predáme aj Kriváň? Kde je záruka, že zahraničný investor sprevádzkuje skláreň a nekúpi ju len preto aby zničil konkurenciu?

 

4. Kedy sa začne v sklárni vyrábať?

Vyrábať sa začne vtedy, keď bude pripravený projekt, ktorý zabezpečí, že firma bude vyrábať dlhé roky . Zapáliť pece a  začať vyrábať  bez dôkladnej prípravy nemá zmysel. Skončiť tretí raz v konkurze by bola hanba a pravdepodobne definitívny koniec sklárčiny v Poltári.

 

5. Kde zoženiete peniaze na rozbeh fabriky?

V prvom rade potrebujeme mať kvalitný projekt. Keď bude dôkladne spracovaný, nebude problém získať peniaze.

 

6. S ktorými firmami spolupracujete na príprave projektov?

Sú to firmy s dlhoročnou praxou v projektovaní výroby a majú skúsenosti aj so sklárskou výrobou.  Spolupracoval som s nimi aj v minulosti a ich projekty sa osvedčili.

 

7. Myslíte si, že firma, ktorá sa za posledných 6 rokov dostala 2krát do konkurzu bude tentoraz fungovať a prežije krízu?

BUDE!  Fungovanie firmy vždy záviselo a bude závisieť od najvyššieho vedenia. To je rozhodujúce.  Ak má vedenie čestné úmysly a jasný cieľ, nemôže firma padnúť.
U mňa je na prvom mieste firma, na druhom mieste firma a na treťom mieste zasa firma.
A kríza? Tá bola, je a bude. Vždy je tu predsa nejaký druh krízy, s tým sa musíme naučiť žiť a možno aj využiť ju vo svoj prospech.

Ilustračné foto


8. Čo sa vlastne bude v Poltári vyrábať?

Prvoradým cieľom je obnovenie sklárskej výroby, ktorá má v tomto regióne dlhoročnú tradíciu. Ale nebránime sa akýmkoľvek iným možnostiam a oblastiam podnikania, ktoré by sa ukázali ako perspektívne.
Do názvu spoločnosti sa dostalo aj strojárstvo – „Steel“. Isté kroky podnikáme aj v tejto oblasti, ktorá sa z hľadiska budúcnosti javí ako perspektívna.

 

9. Ako chcete vyrábať sklo, keď rozpredávate sklárske stroje?

Čo je zlé, musí ísť preč. Do fabriky a technológií sa roky neinvestovalo. Zastarané stroje musia nahradiť novšie a výkonnejšie. Nebudujeme sklárske múzeum, chceme sa stať majstrami v svojom remesle.

 

10. Dokáže sklárska výroba na Slovensku konkurovať čínskym výrobcom?

Kvalitné výrobky sa budú predávať vždy, pričom konkurencia prichádza nielen z Číny, ale aj z Poľska, či krajín bývalého Sovietskeho Zväzu. Chce to vybudovať kvalitné obchodné oddelenie so silným marketingom.
Dáme príležitosť mladým ľuďom, rečovo zdatným vysokoškolákom, priebojným a sebavedomým.

 

11. Máte zabezpečený odbyt výrobkov? Na ktoré trhy a teritóriá sa chcete zamerať?

Jednostranná orientácia najprv na východ a potom na západ sa neosvedčila. Budeme sa usilovať  vrátiť sa na tradičné trhy ako Veľká Británia, Nemecko, južná Európa, znova dobyť Ameriku a Rusko, využiť  najväčší trh na svete – ázijský.  Boli by sme radi, keby sa naše výrobky predávali na všetkých kontinentoch, hoci s Antarktídou to bude asi problém.

 

12. Koľko ľudí firma dokáže zamestnať?

Nárast počtu zamestnancov bude postupný. Celkovo by sme v priebehu dvoch rokov mali zamestnať okolo 400 ľudí.

 

13. Na akých zamestnancov sa chcete zamerať?

Chceme podporiť predovšetkým regionálnu zamestnanosť.
Verím, že sa nám podarí nájsť zamestnancov z Poltára a okolia na všetky pozície, vrátane manažérskych.  Budeme potrebovať odborníkov, ktorí už majú v sklárstve čo-to za sebou, ale chceme dať príležitosť aj mladým ľuďom a predovšetkým vysokoškolákom, aby mali dôvod vracať sa po skončení VŠ domov. Dúfam, že naspäť pritiahneme aj ľudí zo zahraničia.

 

 

Zdroj: www.poltar.sk    Foto:cas.sk

Diskusná téma: Rozhovor s Ing. Pavlom Petrechom

Dátum: 08.04.2013

Vložil: Smurf

Titulok: bla bla bla

Do dvoch rokov 400 ľudí, do dvoch rokov a jedného mesiaca správca konkurznej podstaty

Vyhľadávanie