Podomácky vyrobené vozidlá na cestách III.triedy

26.06.2013 23:12

Podomácky vyrobené vozidlá ako malé traktory či vlečky budú môcť od septembra jazdiť aj po cestách tretej triedy. Umožní im to novela zákona o cestnej premávke z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú dnes 141 hlasmi schválil parlament.

"Obyvatelia SR niekedy potrebujú použiť na drobné poľnohospodárske a lesné práce vozidlá, ktoré nie sú oficiálne schválené na prevádzku v cestnej premávke a z rôznych dôvodov ani byť schválené nemôžu,"argumentujú poslanci. Po novom majitelia takýchto vozidiel získajú možnosť požiadať o vydanie zvláštneho evidenčného čísla obsahujúceho písmeno C, a to na tri roky. Potom budú môcť vyraziť na cesty III. triedy, ale nie za zníženej viditeľnosti.


Na ostatných cestách alebo za zníženej viditeľnosti sa budú môcť používať takéto vozidlá len na základe výnimky, ktorá sa bude udeľovať na vymedzený čas a konkrétnu trasu vozidla.

Za vydanie špeciálneho evidenčného čísla sa bude platiť 33 eur na rok, autor návrhu Jaroslav Baška (Smer-SD) pripúšťa, že tento poplatok bude stačiť na tri roky. Výnimka bude zadarmo.


V súčasnosti, ak niekto jazdí s takýmto vozidlom po cestách III. či vyššej triedy, hrozí mu pokuta do 500 eur a odobratie vodičského preukazu až na jeden rok.

 

Zdroj: teraz.sk

Vyhľadávanie